Begin dit jaar werd een muurschildering rond kinderrechten gemaakt bij het KIYO-project PAMEN. Als locatie werd de alternatieve school “Colibri” gekozen, die zich op de vuilnisbelt van Rio de Janeiro bevindt. Bij de kinderen en families van de vuilnisbelt werd gevraagd wat ze graag op de muur wilden zien.

Natuur als hoofdthema

Zij besloten dat de muur hun wensen en dromen moest weerspiegelen, en ‘natuur’ als hoofdthema zou hebben. Het meisje dat afgebeeld wordt op de muurschildering heet Anette. Ze is een leerlinge van de basisklassen bij PAMEN en was voordien het slachtoffer van kinderarbeid. Ze wordt vergezeld door een kolibrie, het symbool van het klasje (“Espaço Colibri”) en maakt deel uit van het nieuw initiatief om de ‘vuilniswijk’ op te frissen met kleuren en boodschappen over kinderrechten. De muurschildering werd gemaakt door de Canadese kunstenares Maria-Rosa Szychowska.

Samen met de kolibrie, dromen de kinderen dat ze hun vleugels kunnen uitspreiden en vliegen naar betere toekomstkansen.

De kinderen en jongeren van dit project komen immers uit een totaal vervuilde en ontboste sloppenwijk, gebouwd op een reusachtige vuilnisbelt. PAMEN werkt samen met een aantal organisaties en streeft voor de opleving van deze wijk tot een kindvriendelijke omgeving. De thema’ s kinderrechten, onderwijsrecht, gezondheidszorg, veiligheid, jeugdtewerkstelling, opzet van een bewateringssysteem en herbeplanting staan daarbij voorop.

 

In onderstaand filmpje kan je zien hoe de muurschildering tot stand kwam: