Op 23 juli werd de jaarlijkse kindermars tegen geweld gehouden in het centrum van Rio de Janeiro, als oproep om de stijgende geweldpleging tegen arme minderjarigen een halt toe te roepen. Honderden deelnemende kinderen, jongeren en ngo-medewerkers willen hierbij duiden dat deze zorgwekkende tendens dringend dient omgezet te worden in effectieve preventie, zoals overheidsinvesteringen om elk kind het recht op onderwijs te geven en het invoeren van rechterlijke maatregelen om de straffeloosheid van politiegeweld tegen te gaan.

Momenteel zijn 28% van de moorden op minderjarigen immers toe te schrijven aan politie- en legergeweld en sterven meer dan 35.000 kinderen en jongeren per jaar door executies. De huidige regering onder Bolsonaro schafte bovendien de subsidies af voor inclusieve acties voor kwetsbare kinderen, wat een negatief effect zal betekenen voor de jongste generatie.

De kindermars is georganiseerd voor en door jonge leiders die zelf hun voorstellen aanbrengen voor een beter jeugdbeleid. KIYO is een actieve organiserende partner bij deze Candelária campagne, die dit jaar naast de kindermanifestatie ook een nachtwake telde door bewegingen van moeders die hun kinderen verloren door politiegeweld. Er vond ook een viering plaats die vanuit alle religies oproept om kinderlevens te redden en kinderrechten prioritair op de voorgrond te zetten in het overheidsbeleid.

Jonge leiders benadrukken dat een positieve aanpak en rechtenverdediging de nieuwe generatie vleugels kan geven om Brazilië om te vormen tot een plaats waar elk kind een toekomst van welzijn kan verwerven.

Video: Candelária 2019