Een hart voor straatkinderen

Al 15 jaar lang is AMAR een van de trouwe Braziliaans partners van KIYO. Roberto José dos Santos, directeur en medeoprichter van AMAR was onlangs te gast bij Stichting Sint Martinus. Reden genoeg voor ons om een gesprek te voeren met Roberto, die zich al meer dan 30 jaar inzet voor de straatkinderen in Rio.

Belgische meisjes voelen zich gediscrimineerd

12-10-2017 Discriminatie tegen meisjes is nog steeds een dagelijkse realiteit in België, zo blijkt uit een peiling van Plan International België naar aanleiding van wereldmeisjesdag. Plan en KIYO zijn samen actief onder andere in het School for Rights project.

Visit KIYO Filipino partner SALINLAHI

22-09-2017 - On their way to the Human Rights Council in Geneva for the Universal Periodic Review to defend the rights of children and indigenous communities, Eule Bonganay and Eufemia Culamat made a stop in Belgium. To different audiences they explained the effects from the war on drugs, war in Marawi and the attacks on Lumad schools on children.

Salilahi, an Alliance for Children’s Concerns and KIYO together aim to increase during their next five year program:
1. Children’s participation in social debates and decision-making process 2. The role of civil society as watchdogs for child-friendly budgeting by government 3. Public awareness on children’s rights and responsibilities of government as primary duty bearer, in particular in regards to Child labor and children in armed conflicts.

The visit of Eule and Eufemia was succesful and increased the solidarity in Belgium for children and indigenous people impacted by human rights violations in the Philippines.

Burgerschap moet een vak worden in alle scholen

31 augustus 2017 - Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) zal vanaf september 2018 het vak ‘burgerschap’ introduceren in de scholen.
Het belang van de invoering van dit vak kan niet overschat worden. Het leert jongeren democratische waarden aan, leert hen kritisch denken en doet hen nadenken over hun rol als wereldburger. Ook kennis over kinderrechten krijgt via dit vak ruime aandacht. KIYO is heel enthousiast over dit initiatief van het GO!. Via onze projecten in België geven we al enkele jaren ruime aandacht aan vele burgerschapswaarden. En dit blijven we ook doen binnen het programma 2017-2021. Met de projecten ‘School for Rights’ en ‘Buitengewone Wereldburgers’ begeleiden we scholen en leerkrachten om een cultuur van kinderrechten en wereldburgerschap uit te bouwen. Met ‘Actions for Rights’ zetten we jongeren aan om zelf solidaire acties in hun omgeving te organiseren, in functie van een positieve verandering. Als dit niet getuigt van burgerschap?

Michiel de Baere, Educatief Medewerker bij KIYO

Staat zaterdag 16 september al aangevinkt in je agenda?

30 augustus 2017 - Dan lanceert 11.11.11 in De Roma in Antwerpen zijn najaarscampagne over migratie en vluchtelingen.
Staat zaterdag 16 september al aangevinkt in je agenda?
Dan lanceert 11.11.11 in De Roma in Antwerpen zijn najaarscampagne over migratie en vluchtelingen.

Internationale sprekers Fatou Diome, Leo Lucassen en Rokia Traoré komen naar de kick-off en geven hun klare kijk op migratie. Rokia Traoré sluit de avond af met een exclusief concert, het enige in België dit jaar. Dit wil je niet missen.

Na 31 kinderslachtoffers in de oorlog tegen de drugs lijkt er eindelijk wat te bewegen in de Filipijnen

22 augustus 2017 - “Het is genoeg! Het is genoeg! Ik heb morgen examen op school!”. Het waren woensdagavond de laatste wanhopige kreten van Kian Loyd delos Santos, een 17-jarige student van Caloocan City in het noorden van Manila. De twee politiemannen die kort daarop Kian met drie kogels door het hoofd om het leven brachten droegen zelfs geen uniform en rapporteerden aan hun oversten dat hij zich tegen zijn arrestatie verzet had en op hen geschoten had.

PLATFORM PERSPECTIVE 2030

18 augustus 2017 - De wereld heeft een plan. In 2015 engageerden meer dan 190 landen zich ertoe om 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te realiseren tegen 2030. Die doelstellingen verstrengelen voor het eerst de economische, ecologische en sociale touwtjes van duurzame ontwikkeling.

Wat kunnen G3W, Solidagro en KIYO samen bereiken in België?

31 juli 2017 - G3W, Solidagro en KIYO gaan de komende 5 jaar samenwerken om het recht op gezondheid, kinderrechten en recht op voedsel hoger op de agenda te plaatsen. Een eerste ontmoeting tussen de 14 medewerkers die aan educatie, sensibilisering en bewegingsondersteuning doen, brak alvast het ijs. Samen kunnen we de impact van onze activiteiten in België nog groter maken.

Buitengewone wereldburgers: wereldburgerschapseducatie in BuSO scholen

27 juli 2017 - Tijdens het schooljaar 2016-2017 sloegen Kleur Bekennen, Vormen vzw, School zonder Racisme en KIYO de handen in elkaar. Samen met verschillende BUSO scholen uit Vlaanderen gingen we een participatief traject aan om wereldburgerschapseducatie (WBE) te versterken op schoolniveau. Via wereldburgerschapseducatie worden jongeren aangesproken om hun blik op de wereld te verruimen en solidair te zijn. Ze laat hen verantwoordelijkheid opnemen, op kleine en grotere schaal. Want via de leerkrachten en leerlingen komt de wereld de klas binnen.