HET INKINGI-PROJECT IN BURUNDI LOOPT TEN EINDE!

Van 2020 tot 2023 werkten zes lokale en internationale ngo's (KIYO, FVS - Amie des enfants, JJB, AVSI, Concern Worlwide en GLID) met de steun van de Europese Unie en DGD aan hetzelfde doel: het versterken van de socio-economische integratie van jongeren en het bevorderen van sociale cohesie in stedelijke en peri-urbane gebieden in Burundi. Het programma wilde onder meer tegemoetkomen aan de hoge werkloosheid onder jongeren.

In de provincies Bujumbura-Mairie, Kirundo en Gitega hebben 1500 jongeren tussen 16 en 24 jaar beroepsopleiding van zes maanden gevolgd zoals banketbakken, naaien, lassen, schoonheidsverzorging, automontage en culinaire kunsten. Er werden ook lessen gegeven in microfinanciering en het aanvragen van leningen.

De resultaten zijn alvast bemoedigend: bijna 98% van de jongeren heeft het programma met succes afgerond en heeft ergens werk gevonden of is zelfstanding aan de slag gegaan. 78 van deze zelfstandige activiteiten werden ondersteund onder de vorm van aankoop van materieel of door ondersteuning in het betalen van huur. De deelname van een aantal belangrijke mensen rondom hen zoals ouders, lokale autoriteiten en gemeenschapsleiders bleek een doorslaggevende factor.

Clémentine is 25 jaar en woont in de wijk Gikot met haar twee kinderen in het huis van haar ouders. Ondanks de grote moeilijkheden die ze moet overwinnen om zich te verplaatsen omdat ze geen benen heeft, hebben we ervoor gezorgd dat ze zich kon aansluiten bij de andere jongeren tijdens de opleiding die door onze partner FVS - Amie des Enfants werd gegeven.

Ze nam deel aan alle trainingssessies en maakte kennis met het naaiatelier met een voor haar aangepaste naaimachine. Aan het einde van het project gingen we ieder onze eigen weg, waarbij we ervoor zorgden dat ze zou worden opgenomen in een werkplaats waar ze samen met de anderen haar vak kon uitoefenen.

"Als jonge alleenstaande moeder met een beperking werd ik gemarginaliseerd binnen mijn gemeenschap en groeide ik op in armoede. Maar door deel te nemen aan de vakopleiding kleermaken kwam ik in contact met andere jongeren van mijn leeftijd en vond ik nieuwe motivatie. Ik moest ver van huis reizen om naar het opleidingscentrum te komen. Maar dat deerde me niet, want ik was vastbesloten om mijn opleiding af te ronden en een betere toekomst voor mezelf en mijn kinderen te garanderen. Dankzij de opleiding heb ik nu een speciale naaimachine en met de inkomsten uit mijn naaiwerk kan ik in een deel van mijn dagelijkse behoeften voorzien."

De wereld van ondernemerschap en het creëren van praktische hulpmiddelen zijn processen die tijd, energie en toewijding kosten. Met name deze doelgroep kampte met een gebrek aan zelfvertrouwen en vertrouwen in de toekomst, waarvoor het "Inkingi" project, letterlijk vertaald en aangetoond, een steunpilaar was.